Online Adverteren in 2025
Als je het goed aanpakt kan je dankzij online advertenties en marketing automation een grotendeels geautomatiseerde marketingmachine opzetten die extra omzet in het laadje brengt. Als je het op een minder goede manier aanpakt, dan kan je er veel hoofdzorgen door krijgen. Je zal je afvragen waarom die bezoekers zo duur zijn en niet converteren. Daarnaast ook waarom de mensen die op je advertenties klikken je website wel bekijken, maar geen klant worden.
Een campagne opzetten is niet moeilijk, er een goed renderende machine van maken en je doelstellingen behalen, dat is de kunst.
Het feit dat er tegenwoordig zoveel mogelijkheden zijn om online te adverteren is natuurlijk een extra uitdaging. Het is moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Voor je het weet ben je geld aan het uitgeven dat onvoldoende rendement opbrengt en had je het evengoed op een blackjack tafel in Vegas kunnen neerploffen. Hoe zorg je er met andere woorden voor dat alles winstgevend blijft en dat bezoekers het juiste beeld krijgen van jouw bedrijf, en product of dienst? Hoe zorg je ervoor dat ze tot actie overgaan en contact opnemen of klant worden?
Zeggen dat het een kunst is om dit goed te doen, is wat overdreven. Maar je gaat er alvast best doordacht mee om. We hebben de afgelopen jaren meer dan 5 miljoen euro voor onze klanten en onszelf aan advertentiebudgetten uitgegeven (lees, we hebben er al even over nagedacht dus) en delen hier enkele inzichten die we opdeden.
Dit zijn de onderwerpen die aan bod komen:
- Online adverteren op Facebook
- Online adverteren op YouTube
- Online adverteren op Instagram
- Online adverteren op Google Ads
Voor je begint met adverteren
Een uitermate efficiënte manier om veel geld te besteden en er bitter weinig voor in ruil te krijgen is te denken “ik wil veel bezoekers krijgen via YouTube/Facebook/Google. Let’s go!” zonder dat je er een doordachte strategie aan vasthangt. Een kleine greep uit waar je over kan nadenken:
- Naar welke pagina’s stuur je de bezoekers het best?
- Wat moeten ze daar doen? Wat verwacht je van hen?
- Hoe ga je hen ethisch, maar wel stevig beïnvloeden met de teksten, afbeeldingen en video’s op die pagina?
- In welke funnel of flow neem je hen op?
- Hoe ga je marketing automation inzetten?
- Hoe ga je alles meten zodat je ziet wat werkt en wat niet?
Door hier op voorhand niet over na te denken kan een euro die je uitgeeft aan online adverteren plots niets of bijvoorbeeld slechts 1 à 2 euro rendement opleveren, terwijl nochtans een veelvoud mogelijk was. De tijd waarin je gewoon een online advertentiecampagne opzette, achteruit kon leunen en dan de verkopen zag stijgen is al vele jaren voorbij. Het rendement van je advertentiebudget is heel belangrijk en dat rendement optimaliseren vergt wat kennis. Met dat in gedachten, zijn hier de belangrijkste spelers om online op te adverteren.
89% van Google en Facebook Advertentiebudgetten brengt geen énkele conversie op.
Na talloze analyses van Google Ads en Facebook advertentieaccounts en na de laatste jaren voor 5 miljoen euro aan advertentiebudgetten in te zetten voor onze kleine en grote klanten weten we wat er nodig is om een belangrijke speler te worden in je markt. Of je nu een kleine KMO of een groot bedrijf bent. Bestel een diepgaande 21-Punten check en laat onze marketing experts je account evalueren voor een vaste prijs. Je krijgt zowel quick wins als strategische opportuniteiten.
Online adverteren op Facebook (Meta)
Het is een goed idee om te adverteren waar je doelgroep zich bevindt. Een heel groot deel van de bevolking komt regelmatig op Facebook (bijna 1 miljard mensen logt elke dag op Facebook in, waarvan iets meer dan 6 miljoen Belgen). Hen kan je daar makkelijk bereiken en in vele gevallen tegen een veel lagere kost dan via Google Ads en andere advertentieplatformen.
Het Facebook algoritme verandert regelmatig en op een organische en dus niet betalende manier via Facebook je doelgroep bereiken, wordt een steeds grotere uitdaging. Een beetje zoals dweilen met de kraan open. Ook al post je een update, slechts een kleine 7% van je “fans” krijgt die update te zien. Daarnaast is het waarschijnlijk de bedoeling om ook nieuwe mensen aan te trekken. Adverteren wordt in beide gevallen een noodzaak.
Je houdt best in het achterhoofd dat het op Facebook om interruptiemarketing draait. Mensen die naar Facebook surfen doen dat niet om reclame te zien of om jouw bedrijf te vinden. We gaan hen “storen” terwijl ze gezellig naar filmpjes, foto’s en levensnoodzakelijke motivatiequotes van vrienden en kennissen kijken. Vandaar dat je op Facebook de beste resultaten haalt door de bezoeker via je advertentie relevante waarde te geven.
Waarde geven is niet zo moeilijk. Facebook kent als geen ander de interesses van haar gebruikers en deelt mensen onder in zowat 52.000 categorieën en eigenschappen. Elke site waarop een Facebook pixel staat geeft informatie door aan Facebook (zo weet Facebook onder andere in welke onderwerpen we interesse hebben, wat we aankopen enzovoort). Daarnaast volgt Facebook hoe mensen met berichten op Facebook zelf omgaan, waar ze wel of niet op reageren, waar ze snel voorbij scrollen of daarentegen even blijven hangen om het goed te bekijken… dat levert allemaal een schat aan informatie op waardoor je heel gericht online kan adverteren.
Hoe meer je je advertentiedoelgroep op Facebook koppelt aan een boodschap die jouw doelgroep relevant zal vinden, hoe lager je kost per klik of kost per conversie. Die kost zal zoals gezegd in vele gevallen ook lager liggen dan wat je bijvoorbeeld bij Google Ads betaalt. Maak hiervoor voldoende, verschillende advertenties aan die je koppelt aan de verschillende sub-interesses die binnen jouw algemene doelgroep leven.
Stel dat je voor een automerk adverteert, dan toon je aan jonge mama’s advertenties die de nadruk leggen op de veiligheid van de wagen, hoe de hoogte van de wagen het makkelijker maakt om de baby in haar kinderzitje te plaatsen. Aan mannen die fan zijn van mountainbiken toon je een foto van de wagen met een mountainbike naast enzovoort. Pas je boodschap aan je subdoelgroepen aan én zorg voor voldoende doelgroepen binnen je advertentiecampagne.
Bij elk goed verkoopgesprek gaat een verkoper op zoek naar de interesses van de prospect om een connectie te maken. Facebook kent al die interesses en schotelt ze je op een dienblaadje voor. Zo val je gemakkelijker op en krijgt je advertentie meer aandacht, waardoor de kost per klik en de kost per lead lager zal liggen dan indien je hier niet strategisch over nadenkt.
Die aandacht is echter niet voldoende (tenzij je enkel wat merkbekendheid wil opbouwen). Zoals we eerder aanhaalden is het plan achteraf belangrijk. De meeste bezoekers die je via Facebook krijgt gaan niet onmiddellijk tot een aankoop of een conversie overgaan. Ze waren niet naar jou op zoek. Vandaar dat het heel belangrijk wordt om contact met hen te houden. Dat kan dan weer via retargeting op Facebook of elders, marketing automation en e-mail marketing. Je zorgt er dus best voor dat die onderdeel zijn van je marketingmix indien je op Facebook wil adverteren.
Een belangrijke misvatting over adverteren op Facebook
Een belangrijke misvatting is dat Facebook enkel handig zou zijn voor naamsbekendheid. De mythe luidt dat je je merk aan veel mensen toont, maar dat je er niet echt meetbare conversies voor terugkrijgt.
Facebook is nochtans een ideaal direct marketingkanaal waarbij je de doelgroep tot de gewenste actie doet overgaan. Dat kan het inschrijven op een nieuwsbrief zijn, het aanvragen of downloaden van een brochure of een contactopname. Laat je niet van het tegendeel overtuigen.
Van Facebook advertentie tot lead of klant?
Om mensen tot actie over te doen gaan worden je strategie en teksten belangrijk. Wat handig én belangrijk is bij Facebook is dat je alles in kleine stapjes kan doen. Zo besteed je je advertentiebudget ook optimaal. Vraag bijvoorbeeld niet in de eerste advertentie die je toont om meteen contact op te nemen of iets aan te kopen. Dat is alsof je tijdens een eerste date je potentiële partner al zou voorstellen om samen te gaan wonen. Nét een beetje te snel voor de meeste mensen…
Indien je adverteert op Facebook kan je een “funnel” (een marketingtrechter) opbouwen die bijvoorbeeld als volgt werkt: we tonen een eerste advertentie die de doelgroep wat prikkelt en waarde geeft. Die wordt aan een grotere groep mensen getoond. Aan de kleinere groep van geïnteresseerden die die advertentie aanklikten (of de video bekeken bijvoorbeeld) tonen we een tweede advertentie met een downloadbare brochure. Aan mensen die de brochure aanklikten (wat we doorkrijgen via de marketing automation-tool) tonen we een derde advertentie rond een contactopname. Dat is perfect mogelijk op Facebook en het goede nieuws is dat je de laatste advertentie over de contactopname énkel aan zeer gemotiveerde mensen toont die je merk ondertussen al kennen en vertrouwen. Daardoor ligt het budget dat je aan die advertentie besteedt laag, gezien de doelgroep zéér gericht is. Zo optimaliseer je ook het aantal conversies.
Je neemt geïnteresseerde mensen bij de hand en begeleidt hen volledig automatisch doorheen alle stappen. Van eerste kennismaking met je bedrijf, tot de aankoop. Dit toont nogmaals aan dat je best nadenkt over je strategie vooraleer je advertenties aanmaakt op Facebook.
Zeer gericht adverteren op Facebook
Wist je dat je advertenties op Facebook kan tonen aan mensen die jouw site bezochten én dat je die advertenties kan aanpassen aan het gedrag van die bezoekers? Om even bij het hypothetische vastgoedkantoor van daarnet te blijven; we kunnen Facebook zodanig instellen dat een bezoeker die op de site van het vastgoedkantoor 3 maal hetzelfde pand bezoekt, daarover een meer gedetailleerde advertentie op Facebook of Instagram te zien krijgt. Mensen die de pagina slechts 1 keer bezochten, krijgen niets of een ander pand te zien. Alweer een manier om je advertentiebudget optimaal te spenderen en je advertenties enkel te tonen aan zeer gemotiveerde mensen.
We stippen ook al kort aan dat we nog veel verder kunnen gaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mensen die op je mailinglijst staan bepaalde advertenties te tonen in functie van hoe ze met je mails omgaan. Deden ze een mail open of nog niet? Klikten ze een bepaalde link aan? Op basis van dat gedrag kunnen we andere advertenties tonen met boodschappen die inspelen op wat voor hen belangrijk is.
Laat Facebook mee kiezen wat best werkt
Facebook draait op een zeer intelligent algoritme waarvan gesteld wordt dat het de gebruikers beter kent dan zichzelf. Dat algoritme houdt volgens “geruchten” rekening met meer dan 52.000 eigenschappen die het aan een persoon koppelt. Door alles vooraf goed in te stellen wanneer je de campagne opstelt, kan Facebook ervoor zorgen dat je advertentie aan die groep van mensen getoond wordt die het meest waarschijnlijk tot de gewenste actie zullen overgaan. Dat is opnieuw een manier om je advertentiebudget te beperken en je conversies te verhogen.
Stel het correcte doel in
Hier begint het natuurlijk. Wil je dat mensen naar je website doorklikken, wil je dat ze iets downloaden, contact opnemen, een video bekijken, hun e-mailadres achterlaten, een bepaalde pagina op je website bezoeken, wil je gewoon dat je bericht gedeeld wordt? Op basis van het gewenste doel zal Facebook de campagne optimaliseren en de advertentie aan de juiste mensen tonen.
Wij raden aan om een goede (micro)conversie te kiezen zoals een download, het invullen van een formulier of het bekijken van een video. Zo kan Facebook automatisch op zoek gaan naar extra mensen waarvan de kans groot is dat ze dat gedrag zullen stellen.
Maak verschillende soorten advertenties aan
Hoe meer advertenties je aanmaakt binnen een bepaalde campagne, hoe beter Facebook de advertenties kan roteren en kan testen welke afbeelding, headline, copy, video enzovoort tegen de beste prijs het doel kan behalen. Maak dus steeds meerdere varianten aan, Facebook maakt het je dan gemakkelijk om er de winnaars uit te halen. Zo zorg je er trouwens ook voor dat je doelgroep niet steeds dezelfde advertentie opnieuw en opnieuw te zien krijgt.
Blijf alles ook onderhouden en nagaan. Zelfs een goed presterende advertentie-set kan stilaan uitbloeien. Adverteren op Facebook verloopt niet via het “opzetten en dan vergeten” principe.
Start niet te klein
Om de kracht van het Facebook algoritme optimaal in te zetten, dient je doelgroep minstens 2 à 3000 mensen te bevatten en liefst een veelvoud van 10.000. Zo voorkom je ook advertentiemoeheid waarbij je advertentie te veel aan dezelfde mensen getoond wordt.
Je advertentie tonen aan mensen zoals je bestaande klanten
Eén van de interessante mogelijkheden bij Facebook is het gebruik van Lookalike Audiences. Daarbij laad je bijvoorbeeld een lijst van e-mailadressen van bestaande klanten op, waarna het algoritme van Facebook nagaat wie het uit die lijst kent. Daarna bepaalt Facebook wat de overeenkomsten zijn (interesses, gedrag enzovoort), om je zo een nieuwe groep van gelijkaardige mensen voor te stellen aan wie Facebook je advertentie kan tonen. Je vraagt eigenlijk aan Facebook: “dit zijn mijn bestaande klanten, toon mijn advertentie aan meer van die mensen.”
Waar je voor moet opletten bij Facebook
Stel alles goed in
Dat je alles vooraf goed moet instellen is bij elke vorm van adverteren belangrijk, ook bij Facebook. Een niet goed ingestelde campagne kan je budget zeer snel opsouperen zonder noemenswaardige conversies te geven.
In het beste geval heeft je advertentie dan wat likes en comments gekregen, maar blijft het daarbij. Dat is niet de bedoeling. Probeer steeds vooraf een stappenplan op te stellen, een flow, waar de mensen die met je advertentie in aanraking komen door kunnen gaan. Van het eerste contactpunt, tot de uiteindelijke gewenste actie. Zoals reeds vermeld is het belangrijk dat je ervan uitgaat dat daar verschillende stappen tussen liggen. Weinig mensen gaan bij een eerste contact meteen tot de aankoop of contactopname over. Je warmt ze best wat op en daar is Facebook ideaal voor.
Creëer waarde
Zoals verteld zitten mensen niet op Facebook om advertenties te bekijken. Zorg ervoor dat alles (tekst, foto, video,…) relevant is en de interesse prikkelt. Let er ook op dat dezelfde persoon je advertentie niet te veel te zien krijgt. Dit leidt tot advertentiemoeheid, negatieve comments en een slechte advertentiescore. Dit was één van de redenen waarom je best voldoende varianten van je advertentie maakt.
Kies de juiste foto – welke foto’s werken best?
De foto is het allerbelangrijkste element van je Facebookadvertentie. Het is de foto die de aandacht al dan niet zal trekken, gezien de headline en tekst veel minder opvallend worden weergegeven.
Welke foto’s werken het best? Foto’s van echte mensen (waarbij je niet echt ziet dat het om een stockfoto gaat), foto’s waarvan een link bestaat naar een interesse van de doelgroep (aan mensen die interesse hebben in yoga kan je een foto tonen waarbij zowel yoga als een verband met jouw product/dienst voorkomen, aan jonge moeders toon je een foto van een baby die verband houdt met je boodschap of product/dienst).
De voordelen van Facebook
- Je kan je doelgroep héél gericht bereiken.
- Facebook weet uitzonderlijk veel over haar gebruikers.
- Je kan je advertentiebudget, mits de juiste strategie, optimaal inzetten door je advertenties voornamelijk te tonen aan mensen die de ideale prospect zijn.
- Je kan lookalike audiences aanmaken waarbij je een lijst van bestaande klanten oplaadt en Facebook dan automatisch op zoek gaat naar mensen die een gelijkaardig profiel hebben. Dit kan ook op basis van je gewone retargeting lijsten of audiences die je aanmaakt. Idem voor Google Ads.
- De kost per klik valt regelmatig lager uit dan bij Google Ads en andere advertentieplatformen.
De nadelen van Facebook
- Een Facebook advertentiecampagne vergt management en opvolging. Er moet wekelijks aan gesleuteld worden en het algoritme verandert sneller dan het weer.
- In het begin komt alles overweldigend over door de overvloed aan mogelijkheden. Je ziet door de bomen het bos niet meer.
- Indien je (technische) instellingen verkeerd staan, ga je geen of verkeerde conclusies trekken uit de resultaten.
- Zonder strategie en kennis kan je al snel je budget opgebruiken zonder resultaten te behalen.
- Er is altijd een trial and error-periode in het begin waarin er wat getest wordt, om zo tot de ideale advertentiemix te komen.
>>>> Ik weet voldoende en wil op Facebook adverteren! Wat kan Websauce voor mij betekenen?
Online adverteren op YouTube
YouTube is een fantastisch medium om op te adverteren. Het wordt vaak nog over het hoofd gezien en er is nog veel onontgonnen aandacht beschikbaar, zéker in België en Nederland.
Via video kan je je boodschap goed doen doordringen en in tegenstelling tot reclame op tv kan je hier heel gericht kiezen om je advertentie énkel aan je concrete doelgroep te tonen. Daarnaast kan je video advertenties maken met een zeer lage productiekost, in vele gevallen van minder dan 1000 euro.
Verder is YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Daarnaast is het de tweede meest bezochte website ter wereld (zowel Facebook als YouTube strijden om die plaats).
Een ander voordeel is dat Google, het bedrijf achter YouTube, héél veel over haar gebruikers weet. Google wéét welke zoektermen we gebruikten (op Google of YouTube), kent vele van de sites die we bezoeken, weet meestal waar we ons bevinden (op basis van het IP-adres of locatie van onze telefoon indien dat een Android toestel is) enzovoort. Je kan je doelgroep heel gericht bereiken. Stel dat iemand een maand geleden naar iets over “yoga” zocht op Google, of sites bekeek over yoga, dan kan die persoon een advertentie op YouTube te zien krijgen van bedrijven die “yoga” als interesse opgaven tijdens het samenstellen van de doelgroep.
Hier biedt YouTube dus een voordeel dat Facebook minder heeft. Je kan wel degelijk je advertentie tonen aan mensen die op dit moment echt actief op zoek zijn naar jouw dienst of product, bijvoorbeeld omdat ze enkele dagen geleden een zoekopdracht in Google ingaven. Het gaat in sommige gevallen over meer dan interesse en wel om het oplossen van een nood of probleem.
Maar net zoals bij adverteren op Facebook ga je de meeste mensen plots onderbreken terwijl ze naar andere dingen aan het kijken zijn. Ze verwachten je niet. De kunst bestaat erin om én meteen waarde te geven én ervoor te zorgen dat mensen blijven kijken. De eerste seconden van je video zijn daarom heel belangrijk, die moeten de aandacht trekken en behouden. Zo overleef je de “skip ad”-knop. We geven hieronder al enkele tips om dat te doen.
Er is een uitzondering. Je kan er ook voor kiezen om je video in de zoekresultaten (in plaats van voor het afspelen van andere video’s) te doen verschijnen. Dan heb je wel een hoog gemotiveerd persoon die er specifiek voor koos om jouw video aan te klikken en te bekijken na het ingeven van een zoekopdracht. Dit kan handig zijn, want volgens Google zelf zoeken meer dan 80% van de consumenten die van plan zijn een product aan te kopen vooraf naar gerelateerde video’s. Dat kan bijvoorbeeld een bespreking of demonstratie van het product zijn. Dit is vooral het geval bij millenials (geboren tussen 1981 en 1996) en jongere mensen. YouTube is niet onverwacht een beter kanaal om deze doelgroep te bereiken dan traditionele televisie.
Een belangrijke randbemerking is dat zo’n 70% van de YouTube bezoekers YouTube via een mobiele telefoon bezoekt.
De verschillende soorten van advertenties op YouTube
1: TrueView Ads
Dit is de standaard en meest gebruikte vorm van adverteren op YouTube. De bezoeker krijgt een advertentie van 20 of meer seconden te zien en kan die advertentie na 5 seconden “skippen” en wegklikken. Hierdoor betaal je niet wanneer je advertentie aan een totaal ongeïnteresseerde bezoeker getoond werd.
De kunst bestaat er echter in om ervoor te zorgen dat de gewenste doelgroep de advertentie niet wegklikt of skipt. Geef je doelgroep een goede reden om verder te kijken. Dat kan je doen door in te spelen op een vraag of een uitdaging waar ze mee zitten en via je video een antwoord te geven.
Het voordeel aan deze advertentievorm is dat je ook lange video’s kan gebruiken. Denk aan video’s waarin je iets uitlegt, waarin je een veel voorkomende vraag van je doelgroep behandelt, waarin je een demonstratie geeft enzovoort.
Een bijkomend voordeel is dat je enkel betaalt wanneer de bezoeker langer dan 30 seconden naar je advertentie kijkt of ze aanklikt om bijvoorbeeld naar jouw website te gaan. Als iemand na 20 seconden toch nog op “Skip Ad” klikt zal daarvoor niet hoeven te betalen. Je betaalt enkel als de bezoeker interesse genoeg had om langer dan 30 seconden te kijken.
Een uitzondering hierop is de “Trueview for reach” advertentie. Hier kan je een CPM (kost per duizend impressies) betalen indien je advertentie tussen de 6 en 30 seconden lang is. We raden dit enkel aan wanneer je snel veel mensen wil bereiken, o.a. voor merkbekendheid, en een groot budget hebt.
2: YouTube advertenties die je niet kan skippen
Dit zijn, zoals de naam vertelt, 20 seconden-advertenties die de bezoeker verplicht helemaal moet uitzitten. Dit kan logischerwijs voor frustratie zorgen. Hier wordt “geef waarde” nóg belangrijker en is het zeer belangrijk om de doelgroep aan wie je deze advertenties toont zo gedetailleerd mogelijk samen te stellen. Deze advertenties betaal je volgens het CPM (kost per duizend impressies) prijsmodel.
3: Korte “bumper” ads
Deze advertenties kunnen ook niet weggeklikt worden, maar duren slechts maximaal 6 seconden. Dit is ongeveer de lengte van de reclamespotjes die het weer op de zender één sponsoren (5 seconden-clips in dat geval). Bumper ads zijn ideaal om top of mind te blijven bij mensen die je merk kennen (via retargeting) of om merkbekendheid op te bouwen bij je doelgroep.
4: Video discovery ads
Dit zijn videoadvertenties die in de zoekresultaten op YouTube verschijnen. Het grote voordeel hier is dat je video getoond wordt aan mensen die actief op zoek zijn naar een oplossing. Hun motivatie ligt dus hoog en je “stoort” hen niet. Zij kiezen er bewust voor om je video aan te klikken en af te spelen. Je kan dit onder andere activeren door bij het opzetten van je advertentiecampagne “YouTube Search” aan te vinken.
5: Gewone display advertenties
Sommige YouTube-video’s tonen tijdens een video een kleine banner onderaan in beeld (en op desktop computers ook in het bannervak rechtsboven).
Misvattingen over adverteren op YouTube
Een video maken is duur
Een reclamespot maken zoals je die op televisie ziet, is inderdaad duur. Aan een dergelijke productie ben je gemakkelijk meer dan 100.000 euro kwijt. Gelukkig zijn dat niet de spotjes die het goed doen op YouTube. YouTube is een ander medium dan tv.
Gebruikers van YouTube zitten niet naar visuele hoogstandjes te kijken, ze bekijken vlogs, met de losse hand gefilmde clips en meer. Hoe meer je reclamevideo op YouTube daarmee overeenkomt, hoe beter. Dat is wat gebruikers op YouTube gewoon zijn. Een snelle tekstvideo, waarbij er enkel gebruik gemaakt wordt van woorden op een simpele (witte) achtergrond en een goed ingesproken voice-over, is in vele gevallen voldoende. Advertentie filmpjes die gewoon via een smartphone opgenomen zijn, doen het ook erg goed.
Het komt uiteindelijk altijd op hetzelfde neer: trek de aandacht door iets te tonen waar de kijker interesse in heeft én breng waarde. Woorden op een witte achtergrond en een stem zijn daarvoor al voldoende. De Google SuperBowl TV advertentie die in 2009 aan miljoenen Amerikanen getoond werd (op tv dan nog wel) en nadien viraal ging, toont aan hoe simpel het kan zijn.
Wat je best als video gebruikt, is trouwens iets waar een marketing agency zoals wijzelf je bij kan helpen.
Hoe je YouTube het best aanpakt en wat je vooral niet mag doen
Op normale televisie hebben kijkers een zekere tolerantie voor reclame. Het is een noodzakelijk kwaad. Wegzappen is riskant, want dan mis je mogelijk het vervolg van het programma dat je aan het bekijken was. Vele mensen zitten bijgevolg het reclameblok gewoon uit. Op YouTube is dit anders, zowel dankzij de “skip ad”-optie als de andere video-icoontjes die op dat moment ook hun aandacht vragen en hen uitnodigen om weg te klikken.
Het wordt essentieel om de aandacht van de bezoeker binnen de eerste paar seconden vast te krijgen. Dat is gelukkig niet zeer moeilijk. Start met iets waar de bezoeker mogelijk zelf over aan het nadenken is. Met welke vragen loopt je doelgroep rond? Waar dromen ze van? Met welke zin zou je, indien je hen op straat aanspreekt, hen meteen doen stoppen en aandachtig doen luisteren? Dat is waar je de video best mee begint (en dit geldt natuurlijk voor elke vorm van reclame en beperkt zich niet enkel tot adverteren op YouTube). Stel dat je zwembaden verkoopt en je doelgroep informatie zoekt over zwembaden, dan zullen zinnen als “Waarom je best geen chloorfilter installeert” of “Welk type zwembad vergt het minste onderhoud?” een grote stopkracht hebben. Daarna geef je wat waarde door in dit geval het antwoord te geven, om dan pas over te gaan tot de call to action of het aanbod.
Wat je vooral niet mag doen wanneer je op YouTube adverteert, is te veel over jezelf en je bedrijf praten, zéker niet in het begin. Je kent het wel: “wij zijn bedrijf X dat al Y jaar bestaat en topkwaliteit levert met een uitmuntende dienstverlening die haar gelijke niet kent in de sector, ons vakmanschap en liefde voor de klanten…” De meeste bezoekers gaan het einde van de zin niet eens meer meemaken.
Zoals je ziet draait het bij YouTube niet echt om de kostprijs van je video, zelfs niet echt om de kwaliteit ervan. Het rendement van je advertentiecampagne zal vooral bepaald worden door de stopping-power van je video, de waarde die je geeft, de call to action én de flow die je na de “klik” ingesteld hebt. Laten we daar in het volgende stuk kort op in gaan.
Variatie en een verhaal vertellen op YouTube
Net zoals bij een advertentie op Facebook en andere sociale mediakanalen, ga je op YouTube een verhaal moeten opbouwen omdat de meeste mensen niet méteen tot een aankoop of contactopname zullen overgaan. Je kan hier perfect rekening mee houden. Een eerste video kan wat meer focussen op de nood of de uitdaging of de droom waar iemand mee rondloopt en dat koppelen aan je product of dienst. De volgende video (die je toont aan mensen die positief op de eerste video reageerden), kan wat meer informatie over je product en dienst zelf geven, enzovoort.
Je kan YouTube ook perfect gebruiken voor retargeting, een lookalike audience zoals bij Facebook, om video’s te tonen aan mensen die bepaalde pagina’s van je website bezocht hebben bijvoorbeeld.
Daarnaast kan je op je landingspagina (de pagina die de bezoeker na het aanklikken van de advertentie bereikt), ook een downloadbare brochure plaatsen waarvoor je een e-mailadres vraagt, zodat je geïnteresseerden in een marketing automation systeem opneemt. Idealiter zet je een mix van meerdere mogelijkheden, zodat bezoekers hier en daar op een waardevolle manier in aanraking blijven komen met je merk en je hen virtueel bij de hand neemt tijdens het aankoopproces.
>>>> Ik weet voldoende en wil op YouTube adverteren! Wat kan Websauce voor mij betekenen?
Online adverteren op Instagram
De strategie om op Instagram te adverteren komt grotendeels overeen met adverteren op Facebook. Lees dus zeker alle tips in dat deel van het artikel.
Instagram is verder uniek omdat het vooral visueel is én toch een ander publiek aantrekt. De bezoekers op Instagram zijn in het algemeen meer geëngageerd dan op Facebook en andere kanalen.
Op Instagram kan je gewoon op de tijdlijn adverteren of tussen de “stories” (de filmpjes die slechts 24 uur beschikbaar blijven) en reels. Waar de tekst van je boodschap bij Facebook ook écht belangrijk is, speelt het bij Instagram een andere rol. Je beeld zal voor de stopping power moeten zorgen en zo uitnodigen om de tekst te lezen. Bij Facebook kan je zowel het beeld als een intrigerende headline gebruiken, hier niet.
Hoewel Instagram oorspronkelijk een fotomedium was, kan je de grootste impact maken via video. Hier kan je hetzelfde concept volgen als bij een advertentie op YouTube. Met andere woorden: zorg dat je de aandacht van de bezoeker tijdens de eerste seconden goed vast hebt.
Een goede manier om dit te doen is door meteen met de deur in huis te vallen en het over een probleem, uitdaging of een droom te hebben van je doelgroep. Denk aan: “Ben je van plan om te bouwen maar weet je niet waar te beginnen?”, “Goedkoop op reis naar een luxeoord?” Eens je de aandacht vasthebt, koppel je die eerste zinnen aan je dienst of product dat de oplossing biedt.
Net als bij YouTube wordt het hier ook belangrijk om niet de vreemde eend in de bijt te zijn. Je advertentie ziet er best niet als een advertentie uit, zodat ze goed binnen de tijdslijn past en bezoekers niet snel voorbij scrollen omdat je advertentie “reclame” uitschreeuwt.
Een extra tip hier is dat een overweldigend deel van de Instagram-gebruikers via mobiele telefoon surft. De landingspagina waar je naar verwijst en linkt is dus maar beter zeer mobielvriendelijk en duidelijk. Het zou zonde zijn dat je de aandacht in de advertentie goed te pakken hebt, dat iemand doorklikt, om dan verloren te lopen op je website omdat het niet duidelijk is wat er verwacht wordt of wat de volgende stappen zijn.
Verder raden we aan om, net als bij Facebook, voldoende varianten van je advertentie te maken. Zowel wat de beelden als de tekst betreft. Dan kan je uitvoerig testen en leren wat het meest impact maakt op je doelgroep.
Online adverteren op Google Ads
Google Ads (vroeger Google AdWords genaamd), is de oudste speler op de markt. Hier begon het allemaal. Het concept zit simpel en geniaal in elkaar: je toont advertenties aan mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem. De intentie is er met andere woorden. Iemand die zoekt op “zwembad aankopen”, is inderdaad op zoek naar een zwembad.
Op Google Ads vind je met andere woorden het laag hangend fruit: gemotiveerde mensen die actief op zoek zijn naar een product of dienst.
Zoals je ondertussen weet kan je via gewone SEO proberen om hoog in Google te verschijnen, wat veel werk vraagt. Daarnaast kan je via SEA (search engine advertising) méteen bovenaan verschijnen door op keywords te bieden en aan Google te vertellen hoeveel je wenst te betalen voor een klik.
Google Ads is uitdagender geworden dan vroeger omdat de markt verzadigd is. De kost per klik ligt voor de meeste sectoren een veelvoud hoger dan pakweg 10 jaar geleden, waardoor optimalisatie van je campagne steeds belangrijker wordt. Bedrijven die hier niet strategisch mee bezig zijn, zien hun rendement regelmatig negatief worden.
Bij Google Ads maken we een onderscheid tussen 2 grote soorten advertenties:
Het zoeknetwerk
Dit zijn de advertenties die verschijnen wanneer iemand een zoekwoord ingeeft en actief op zoek is.
Het displaynetwerk
Dit zijn de advertenties die je als grafische of tekstuele banners overal op het internet ziet verschijnen. Je toont je advertentie net als bij Facebook en YouTube aan mensen die niet actief naar je op zoek zijn op dat moment.
Bij het displaynetwerk kan je adverteren op context (bijvoorbeeld voornamelijk op sites die over onderwerpen gaan waarvan jij vindt dat ze aansluiten bij de doelgroep), of interesse (eens Google weet dat iemand interesse heeft in jouw zoekwoorden, kunnen jouw advertenties getoond worden, ongeacht op welke site dat is. Concreet: iemand zat gisteren een artikel te lezen over juwelen. Jij bent als juwelier aan het adverteren, dus krijgt die persoon op de site van een krant waar Google Display ads staan jouw advertentie te zien.)
Artificiële intelligentie en Google mee laten denken
Google biedt adverteerders interessante opties aan zoals demand gen campagnes, Pmax campagnes en allerhande opties waardoor de AI (artificïele intelligentie) van Google mee op zoek gaat naar de ideale personen en waar die dan best de advertentie voorgeschoteld krijgen. Als je deze campagnes vooraf goed instelt zijn er fenomenale dingen mogelijk waarbij de kost per lead veel lager ligt dan wanneer je alles manueel zelf zou doen.
Contacteer ons gerust indien je hier meer over wil weten.
Waar je bij Google Ads best aandacht aan besteedt
Zoals bij elk advertentiekanaal wordt het in de gaten houden van je budget heel belangrijk. Het ene zoekwoord is het andere niet, de copy van je advertentie (de headline en zinnen die je gebruikt) bepalen véél meer dan je denkt én alles moet correct gemeten worden.
Alles goed meten
Laten we beginnen bij het meten. Probeer zo goed mogelijk te meten welke zoekwoorden voor welke resultaten zorgen. Dat doe je bijvoorbeeld door Google Analytics te installeren op je website en alles te koppelen aan je Google Ads account. Meet micro- en grote conversies. Hoeveel mensen kwamen via een bepaald zoekwoord op de website en hebben je gecontacteerd? Hoeveel mensen hebben een brochure gedownload? Hoeveel mensen hebben de site binnen de 5 seconden verlaten? Kan je omzet koppelen aan een bepaald zoekwoord? Kan je lookalike audiences of retargeting lijste opstellen?
Zo bepaal je exact de waarde van elk zoekwoord, hoeveel je als kost per klik aankan en hoe goed alles presteert. Zo kan een zoekwoord tegen goedkope prijs een stroom aan bezoekers naar je website sturen, zonder ook maar één nuttige conversie te generen, terwijl een “duur” zoekwoord wél converteerde en je een klant gaf die duizenden euro’s omzet opbracht. De vraag is, wordt dit goed gemeten?
Gaat dit over mij?
Zoals gemeld speelt de copy van je advertentie ook een grote rol. Die advertentieteksten vormen niet alleen de eerste indruk, ze scheppen ook een eerste verwachting én kunnen motiveren en intrigeren. We hebben voor bepaalde klanten de conversie gevoelig verhoogd door de advertentieteksten onder handen te nemen (terwijl aan de landingspagina niets veranderde). Kleine tip tussendoor is dat je er best op let dat de bezoeker op de landingspagina krijgt wat ze verwacht. Dat de advertentietekst met andere woorden overeenkomt met waar de uiteindelijke landingspagina ook echt over gaat!
Verlieslatende zoekwoorden
Daarnaast is te brede zoekwoorden gebruiken een veelgemaakte fout. Dit zijn zoekwoorden waarmee je veel mensen aantrekt, waarvan slechts een fractie tot je doelgroep behoort. Een gemakkelijk voorbeeld is een bedrijf dat uitsluitend nieuwbouwappartementen verkoopt. Indien zij adverteren op “vastgoed kopen”, dan betalen ze mee voor alle bezoekers die een huis of villa zoeken en onmogelijk bij hen klant kunnen worden. Dit is een simplistisch voorbeeld, maar het is belangrijk om regelmatig door de échte zoekwoorden te gaan op Google (Google ads kan je een lijst tonen van alle uiteindelijke zoekwoorden die ze gebruikt hebben) en daar de slechte uit te halen. Heb je een beperkt budget, start dan zeker met voldoende verfijnde zoekwoorden. In ons vastgoedvoorbeeld kan het bijvoorbeeld een voorwaarde zijn dat het woord “appartement” in de zin van zoekwoorden moet voorkomen. Daarnaast kan je instellen dat er op méér dan enkel “appartement” moet gezocht worden. Dat woord is een te brede zoekterm waardoor je veel budget zal spenderen aan weinig geïnteresseerde mensen. Stel alles nauw genoeg in, zeker in het begin. Zo ga je eerst achter het laaghangend fruit en later kan je steeds, indien nodig, breder gaan.
Biedstrategie
Je biedstrategie bepaalt ook veel van het succes van je campagne. Zonder te veel in detail te gaan, kan je bijvoorbeeld een bod doen per doel dat je wil bereiken (bijvoorbeeld: ik wil 5 euro betalen per brochuredownload, 15 euro per contactopname,…). Google probeert zich daar dan aan te houden. Ook hier is het dan natuurlijk belangrijk dat alles goed gemeten kan worden. Door de site en de gebruiksvriendelijkheid te verhogen kan je ervoor zorgen dat Google binnen die vaste kost per actie, méér conversies kan geven. Wil je enkel merkbekendheid of kan je conversies niet meten? Dan kan je de standaard kost per klik biedingen inschakelen, al dan niet met artificiële intelligentie ingeschakeld of niet. Dankzij die artificiële intelligentie kan Google het bod dan zélf verhogen wanneer het denkt dat een bepaald persoon een grote kans tot converteren heeft, bijvoorbeeld omdat die persoon recent sites bezocht heeft over het onderwerp van jouw product of dienst.
Hulp nodig?
Ik hoop dat je enkele inzichten gekregen hebt in dit artikel en dat je ze ook gaat toepassen binnen je online marketingstrategie.
Wil je onze hulp inschakelen of heb je extra advies nodig? Neem dan gewoon contact met ons op.