Referrer spam: wat kan je ertegen doen?
Herkenbare situatie? Ik dacht het wel. Het is namelijk zo dat er sinds eind 2014 enorm veel Analytics-accounts geteisterd worden door deze zogenaamde “referrer spam”.
Wat is referrer spam?
Referrer spam is een vorm van spamdexing die constant requests stuurt naar zowat alle mogelijke Analytics ID’s met een fake referrer URL. Op die manier trachten deze (voornamelijk Russische) spammers zoveel mogelijk bezoekers en backlinks naar hun website te krijgen. Ik zeg wel degelijk Analytics ID, omdat je deze bezoeken zelfs krijgt bij het aanmaken van een splinternieuwe account, zonder deze ooit op een website te plaatsen.
Verschrikkelijk ambetant, dat is het ook. Deze spam referrals vertekenen namelijk de data die je in Analytics te zien krijgt:
- De bounce rate stijgt omwille van deze niet-kwalitatieve, fake bezoeken.
- De conversion rates van je goals kloppen helemaal niet meer.
- De herkomst van de bezoekers is niet meer correct.
Wat kan ik er aan doen?
Idealiter zorg je er gewoon voor dat deze bots niet meer op de website geraken, dus dat je deze blokkeert op website-niveau. Dat kan je doen door middel van het .htaccess bestand aan te passen:
RewriteCond %{HTTP_REFERER} buttons-for-website.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} webmonetizer.net [NC]
aangevuld met alle andere spam referrers out there… Hier vind je de lijst.
Er bestaan nog een aantal andere technieken die het blokkeren mogelijk maken, zoals deflecting. In plaats van de referrers te blokkeren, stuur je ze gewoon terug van waar ze kwamen. Meer informatie daarover vind je hier: http://blog.raventools.com/stop-referrer-spam/
Referrer spam filteren in Google Analytics
Het is natuurlijk ook nog belangrijk om deze spam referrers te filteren in Analytics zodat je ze niet meer te zien krijgt in de rapporten. Heb je bvb. geen toegang tot .htaccess of weet je niet hoe je hieraan moet beginnen: stel deze filters in Analytics wel al in.
Begin met dit aan te vinken (Admin – View Settings)
Nu, om de filters van de spam refferers eruit te halen zijn er een aantal zaken mogelijk. Weet je niet hoe je filters in Analytics moet toepassen, dan verwijs ik je graag even door naar Google’s documentatie hierover:https://support.google.com/analytics/answer/1033162?hl=en.
Je kan de spam referrals er één voor één uithalen op volgende manier:
Dit zal echter het probleem niet onmiddellijk oplossen, omdat er constant nieuwe referrers opduiken. Die Russen zijn nogal ingenieus.
Je kan ook gewoon alle gekende spam referrers al gaan uitsluiten.
Hier vind je een mooi lijstje dat af en toe geüpdatet wordt: http://lonegoatuk.tumblr.com/post/107307494431/google-analytics-referral-spambot-list
Deze voeg je dan op een gelijkaardige manier toe, met behulp van RegEx:
Een derde manier, die we op dit moment aan het testen zijn, maakt gebruik van een aantal Google Analytics-metrics.
Gelukkig zijn er slimme mensen op het internet die hebben opgemerkt dat zowat alle spam referrers in 2 mogelijke categorieën vallen:
- onjuiste hostnaam (dus niet jouw eigen website)
- screen resolution = (not set)
Door deze 2 filters te combineren in Google Analytics, zou je dus alles eruit moeten kunnen halen:
Of deze methode volledig failproof is, zijn we op dit moment nog aan het onderzoeken. De eerste resultaten zien er echter veelbelovend uit!
Wil je hier meer over weten of heb je ergens hulp bij nodig? Contacteer ons, we helpen je met veel plezier!